Friday, December 24, 2010

5 LANGKAH KE ARAH KEWANGAN YANG BAIK

Duit gaji tak pernah cukup??? duit tak pernah ada lebih?? Anda inginkan sesuatu tapi susah nak untuk mendapatkannya kerana kesempitan kewangan? Anda nak jadi kawal kewangan anda ? Sudah pasti BOLEH tapi pastikan anda ikut dulu langkah-langkah kat bawah untuk mengelakkan pengaliaran keluar kewangan anda secara tidak terurus. Bukan Kedekut sehebat Haji Bakhil tapi hanyalah satu cadangan  langkah berjaga-jaga.


Simpan untuk kecemasan | Gambar : Google

5 LANGKAH KEARAH KEWANGAN YG BAIK

1. RANCANG BAGET - Letakkan perbelanjaan kewangan yang realistik. Banyak perkara akan menjadi mudah jika kita punyai goal/target.

2.KURANGKAN HUTANG - Periksa keadaan hutang anda. Maksud kat sinie adalah dengan mempertimbangkan hutang yang anda ingin dapatkan "loan" ke atas barangan yang hendak dimiliki.Dengan kata mudah, hindarkan berhutang yang merugikan. contoh, membuat pinjaman hanya untuk mendapatkansebiji handphone dan membayar untuk membayar beberapa tahun.

3. BINA SIMPANAN - Bina simpanan untuk apa saja. Jadikan ini pencapaian yang paling utama. Bak kata orang "Sediakan Payung sebelum Hujan". Kita takkan tahu apa akan berlaku kat masa-masa yang mendatang.

4. PELABURAN BIJAK - Kurangkan risiko pelaburan dengan menyertai pelabuaran yang telah diambil kira. Jangan sertaii pelaburan dengan hanya membabi buta. Dapatkan nasihat pakar jika anda tidak memahami tentang pelaburan.

5. KURANGAN CUKAI - Juga sekali lagi JANGAN membayar cukai anda dengan membabi buta. Kenal pasti pmbelian-pembelian yang boleh mengurangkan cukai anda seperti pembelian komputer, buku, caj perubatan ibu bapa dan sebagainya untuk mengurangkan bayaran anda.

Selamat mencuba.

3 comments:

 1. kalo bayar sewa rumah liat..duit dapat ribu riban pun tak guna=PPP

  ReplyDelete
  Replies
  1. hahaha....betul tu, sebab tu kena rancang bujet betul2.

   Delete
 2. Betul. Perlu pandai merancang kewangan. Jika kita ada duit lebih, kita boleh wakaf / sedekahkan duit utk jd saham akhirat kita nanti...Share my experience here:
  http://www.cikguemas.com/2012/05/7-perubahan-positif-saya-sejak-melabur.html

  ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda.