Thursday, December 16, 2010

Bintulu...Pengalaman dan Pengajaran



. . . . Salam & Salam sejahtera . . . .

Fuhhhhhhh~~~~~

Penat tapi bersemangat, memandu sendiri pagi ini untuk terus menjalankan urusan-urusan untuk memajukan dunia. Destinasi, Bintulu. Jarak lebih kurang 200km dari pejabat di Miri. Bandar minyak & Gas yang sekarang pada pendapat aku kian drastik membangun kerana kesan ransangan SCORE. Huh?? apa tu SCORE?? atau dengan nama panjangnya "Sarawak Corridor of Renewel Energy". Mungkin kalian sudah pernah mendengar tentang SCORE. Tidak?? huh??? takper kita cerita di lain entry. (^^)y. huhuhuhu..

Jika mengimbau sejarah, bandar ini pernah suatu ketika dulu, tempat aku berkerja dalam lapangan 'Oil & Gas'. Bertugas sebagai "Quality Control Engineers", dimana Pengalaman sebagai QC telah mengajar tentang cara-cara untuk melakukan "inspection" dan kerja-kerja "monitoring" bagi memastikan Kualiti produk adalah sepeti standard yang ditetapkan. Opsss, terluper untuk menyatakan yang aku berkerja dengan sebuah syarikat di Bintulu dimana kerja-kerja yang dilakukan kebanyakan kerja-kerja kontrak bersama MLNG, Bintulu. Antara pengalaman yang telah banyak mengajar untuk menyakinkan pelanggan terutamanya pihak klien (Petronas).

Malaysia LNG,Bintulu(credit to google image)

Balik kepada tujuan "travelling" adalah untuk melakukan pemeriksaan ke atas tapak bina Rumah Mampu Milik(RMM)(Affordable Housing, kater rang puteh...huh!!) di Kidurong, Bintulu. Projek fasa 1 yang mempunyai 1oo unit rumah teres dan mempunyai 5 Fasa untuk keseluruhan projek. Semuanya adalah projek-projek perumahan untuk rakyat di Sarawak secara umum.Ringkasnya, projek tersebut adalah salah satu projek perumahan Perbadanan Pembangunan Perumahan(HDC), tempat aku berkerja sekarang ^^

Dan apa penting hari ini, pemeriksaan akan dijalankan bersama Juruteknik Kanan dari ibu pejabat(kira taiko lah nie..heheh) yang sudah berpengalaman 30tahun dalam bidang pembinaan!!! huh???? Apa yang penting??? Jawabannya, PENGALAMAN. Kerana, 30 tahun pengalaman beliau, akan ku kikis dan simpan untuk meningkatkan ILMU dan Peningkatan diri. ha ha ha (gelak cam Vampire). Bukan Senang nak dapat ilmu guru yang dh lamer bertapa nie.Inilah sebenarnya peluang yang aku tak mungkin akan sia-siakan. Pastu leh lah aku jadik taiko pulok. Peace!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jom Renung ~~~~~~~~

Sebijik buah dikongsi 2 akan mendapat 1/2 bijik seorang. Tapi Sebijik ILMU dikongsi 2 membuahkan 2 bijik ilmu yang sama. Tak rugi pon.


Jumper Lagi!!!!!

6 comments:

  1. ko sudah menjadi Vampire...

    sebab ko tertarik dengan warna merah....

    lagipon ko x sedar yg ko dah menuntut dengan salah sorang Drakulat....vavavavavava(gelak termakan buah vam - vam)

    ReplyDelete
  2. owhhhh...ko vampire eh??? kekekeke....ko minum darah kew? minum susu? huhuhh

    ReplyDelete
  3. salam bro,

    Saya sekarang target klu ade rezeki nk bli rumah.
    Klu ikut kelayakan cuma rumah bawah projek RMM je lah yg saya boleh pohon. memandangkan u pula mmg org perumahan (he3... jgn mareh)projek RMM yang d kidurong tu masih open lagi ka?? mcm mana nk apply??


    Klu boleh komen kt email saya k. george.empin@gmail.com

    TQ

    ReplyDelete
  4. Assalam..projek RMM di kidurong tu masih open lagi x? nk apply macammana? my email amie850225@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Kepada : "gbe@80" dan "Me...SiSantek" : Boleh Hubungi Pejabat Wilayah (085-656134). Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt ptg,,saya nk tau srba sdikit ttng projek perumahan RMM di kidurung mcm na nk apply,,borang nk minta mana?my email danielnhata833@yahoo.com

      Delete

Terima kasih atas komen anda.