Thursday, December 23, 2010

Petua Mengurangkan Stress

Salam Sayang dan Hi Hi.......Bye Bye??? Bukan~~~~

Hi Hi, Come Let Dance with me... v(^^)v

Anda Stress tempat kerja??? stress yang melampau sehingga suhu termometer Stress korang dah xleh nak sukat??? Bahaya tu...Tapi Takper, kali ni entry cuma serba sedikit nak share tentang cara-cara Untuk mengurangkan sedikit stress tempat kerja.

Sama-sama kita......Zassssssssssssssss.............!!!!!!!!

Barbie : Aduh Sakit Kepala KU!!!! Stress arr cmnie!! (credit google)


PETUA MENGURANGKAN STRESS

DI TEMPAT KERJA


Stress adalah sebenarnya reaksi terhadap TEKANAN berlebihan. Ia boleh menjejaskan kesihatan jika bebanan terlalu tinggi dan dalam jangka yang terlalu lama.
Ditempat kerja, stress boleh berlaku kerana beberapa perkara contohnya kerja tidak mencapai "target", kerja yang berulang-ulang, kerja yang banyak, rakan sejawat dan banyak lagi. STRESS boleh menyebabkan seseorang lebih cepat marah, cepat lelah, sakit kepala, beremosi berlebihan, kemurungan dan boleh menyebabkan penyakit jantung.

Adoiiiiiii....bahaya tu....

Dengan itu, jom kita fahami petua-petua ringkas dibawah untuk persediaan diri~~~

CARA-CARA MENGURANGKAN STRESS

1) MENGENAL PASTI PUNCA STRESS

Kenali punca stress dan cuba untuk mengawal keadaan sekekiling. Cuba selesaikan masalah dengan berbincang atau pun bermesyuarat. Rancang kerja dengan baik dan berkomunikasi dengan lebih berkesan.
2) MENGELAK STRESS

Cuba elakkan beban kerja berlebihan. Ketahui kemampuan diri dan meluahkan kesesakan yang tertanggung dalam diri. Cari rakan-rakan sekerja yang boleh dipercyai untuk meminta bantuan dan lakukan kerja dengan berkerjasama untuk mempercepatkan kerja.


3) TINGKATKAN KETAHANAN DALAMAN DAN LUARAN DIRI

Yang penting adalah dengan pemikiran korang yang +cas cas positif. Sekali lagi, cas positif. Antaraya kebaikan berfikiran positif ialah dapat menerima kritikan, dan sentiasa mengambil kritikan untuk membina diri. Amalkan juga aktiviti hidup sihat. Bersukan, solat dan rehatkan minda utnuk mengembalikan kecerdasan minda.

4) HARGAII DIRI SENDIRI

Terutamanya keyakinan dan kebolehan diri. Dengan menghargaii diri sendiri, kita akan lebih yakin akan kebolehan diri. Kita akan lebih brani untuk mengadapi pelbagai bebanan kerja yang bakal di arahkan. Lebih yakin dan berani untuk menyelesaikan masalah2 yang ditempuhi di tempat kerja. Justeru ia dapat meningkatkan motivasi diri kita sendiri.

.
..
...

Dan Yang Terakhir!!!!!!

.

..

...

....

.....

5) BACA BLOG MEMBER-MEMBER BLOGGER!! (yEAh..nIE aKU sUKA!)

Tak Cayer??? gheeeeeeeeeee :) Jom korang cuberlah.....Ini idea aku sendiri. Kekadang aku rasa dengan membaca BLOG member2 boleh mencambahkan lagi pemikiran aku yang tengah kusut musut. Thank For u All!!! Segala idea dan ceritera yang diceritakan memberikan idea yang berguna. Info-info amat mengalakkan pemikiran untuk terus bergerak aktif dan dapat melupakan stress kerja yang ditanggung......YeaH!!!...huhuhuhu (^^)y.

Akhir Kata~~~~

itulah serba sedikit tips yang aku jumper daripada pengamatan sendiri. Masih banyak lagi cara-cara untuk menandingi stress dan ada juga cara yang telah diketengahkan oleh pakar. Jangan berhenti menimba IlMu!! Ke-Kretif-an sebenarnya pembantu utama dalam menyelesaikan segala masalah anda. Ok!! sehingga jUmpa Lagi!!!

Salam!!!!!!

p/s :: Yang PEnting Kita HappY!!! HappY!! OOOOooHHhhAaaa!!!!



1 comment:

  1. woohaaa.ko da dapat tangkap pon kenape aku berbelog...

    lagi2 bile ko punyer belog di sayang - sayang orang...

    ko sendiri akan terharu biru....dan semakin fell berbelog weh...memang ketip2

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda.