Tuesday, May 17, 2011

BERITA BAIK UNTUK GURU | KAEDAH BARU KENAIKAN PANGKAT


Salam dan Hi
. . .


(Kredit Google)

Ini adalah berita baik yang telah disampaikan oleh Perdana Menteri, Malaysia untuk para Guru pada sambutan hari guru peringkat kebangsaan melalui rakaman video di Borneo Convention Centre, Kuching, Sarawak.

KUCHING 16 Mei – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan kaedah baru kenaikan pangkat khusus kepada guru dengan mengkategorikan mereka mengikut empat lapisan jawatan iaitu Guru Biasa, Guru Kanan, Guru Wibawa dan Pendeta Guru.

Katanya, empat lapisan jawatan itu akan membolehkan peningkatan ke gred yang lebih tinggi berdasarkan kecemerlangan.

"Melalui konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru ini, laluan kerjaya guru dalam bidang pengajaran dan pembelajaran akan diperluaskan sehingga mencapai ke Gred 54 dalam tempoh perkhidmatan 25 tahun dengan memenuhi tahap kecemerlangan serta syarat-syarat lain yang ditetapkan Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pendidikan," katanya dalam rakaman video yang ditayangkan pada sambutan Hari Guru Kebangsaan, di sini hari ini.

Perdana Menteri mengumumkan, semua guru yang menunjukkan kecemerlangan terkemuka mutunya seperti ditetapkan oleh Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pendidikan boleh mencapai Gred Khas C dan ke atas sebelum bersara.

Katanya lagi, bagi guru-guru yang tidak dinaikkan pangkat ke Gred Khas, mereka masih berpeluang menikmati pergerakan gaji tahunan.

"Untuk ini, kerajaan bersetuju menambahkan lagi jawatan Gred Khas C bagi laluan pengajaran dan pembelajaran sebanyak 100 peratus dengan menambah sebanyak 72 jawatan berbanding 36 jawatan sedia ada di bawah konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru," katanya.

Najib juga mengumumkan, kerajaan bersetuju menaikkan gred jawatan semua pengetua sekolah menengah Gred DG48 ke Gred DG52 yang melibatkan 1,228 jawatan.

Katanya, semua guru penolong kanan (GPK) pentadbiran, hal ehwal akademik dan kokurikulum sekolah menengah Gred DG44 dinaikkan ke Gred DG48 dan ini melibatkan 6,585 jawatan.

"Seterusnya, semua GPK pentadbiran, hal ehwal akademik dan kokurikulum di sekolah rendah kluster dinaikkan dari Gred DGA32 ke Gred DGA34 yang melibatkan 99 jawatan," katanya. - Utusan


Sumber : Utusan Online

Berita baik untuk hampir 400, 000 warga pendidik Malaysia. Kaedah baru kenaikan pangkat
yang dikategorikan mengikut empat lapisan jawatan dalam bidang tersebut dan kenaikan
adalah berdasarkan tahap kecemerlangan. Pergerakan gaji tahunan untuk guru yang tidak dinaikan pangkat ke gred khas. Melalui konsep guru Wibawa dan Pendeta lalui kerjaya
adalah sehingga Gred 54 dengan syarat. Gred khas C ditambah kepada 72 jawatan dan
gred pengetua menengah kepada DG52. Penolong kanan dan GPK dinaikan kepada DG48 dan DGA34 masing-masing.

Dalam Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2011 dan juga yang ke-40, Datuk Dr. Matnor telah dinobatkan sebagai Tokoh Kepimpinan Pendidikan Kebangsaan 2011. Bekas Ketua Pengarah Pendidikan dan anak kelahiran Sibu, Sarawak menerima pingat emas, sijil, plak dan wang tunai RM10,000 yang disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyuddin Yassin.

2 comments:

  1. ni kenaikan pangkat dlm gred, bukn kenaikan pgkt dlm status.. padahal sama je.. =.="

    ReplyDelete
  2. @NuSaNaNosa91/Keen : Rasanya mungkin kerana mereka lebih gembira kerana ada yang telah berhenti gajinya (bar) boleh bertambah balik dan berpencen dengan gaji yang lebih besar.

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda.