Wednesday, May 25, 2011

HARGA MINYAK RON95 DIKEKALKAN

Harga minyak RON95 dikekalkan pada harga RM1.90 seliter buat masa sekarang. Harga bagi minyak diesel dan gas petroleum cecair juga dikekalkan. Itu adalah keputusan terbaru kabinet hari ini (25 mei).

Namun Datuk Ismail Sabri Yaakob mengatakan jangka masa untuk keputusan itu tidak ditetapkan. Pada masa sama, kajian rasionalisasi sunsidi akan terus dijalankan secara menyeluruh berikutan kenaikan harga minyak dan gas di pasaran global.

PUTRAJAYA 25 Mei - Kabinet hari ini memutuskan untuk tidak menaikan harga minyak RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) buat masa ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan tersebut dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat.

"Kerajaan tidak tetapkan jangka masa berapa lama harga ini akan dikekalkan tapi buat masa sekarang keputusan kerajaan ialah mengekalkan pemberian subsidi terhadap bahan bakar ini.

"Namun, pada masa yang sama kerajaan akan tetap meneruskan kajian rasionalisasi subsidi secara menyeluruh berikutan peningkatan harga minyak dan gas di pasaran global," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda.