Wednesday, June 8, 2011

MACAM-MACAM JAK! BEREMOSI DALAM FACEBOOK DAN APA KAITAN DENGAN EMOSI ORANG LAIN?


Salam dan Hi.

Emosi dalam facebook? sapa yang tak pernah buat? Angkat Tiang Rumah korang sebelah, cepat!

Macam mana beremosi dalam facebook? Rasanya korang pun tahun macam mana.

Situasi Emosi #1 dalam facebook
-Owwww, Senangnya dalam Hati...baru balik dari tonton wayang dengan yang tercinta tengok "Nur Elena" (Nur Kasih + Nora Elena)....Best doe ~~~

Situasi Emosi #2 dalam facebook
-Dem! Dem! Beratur nak beli tiket "Nur Elena" Bukan main panjang, Boleh Pulak mamat poyo tu potong barisan aku! dem! #$@$$^&(*)_*&&^(mengarut). Marah Sangat dah ni! Grrrrrr

Situasi Emosi #3 dalam facebook
-Tolong, Sedih sangat ni... :(. Terasa si dia menipu~~ahhh, ketahuan dirinya mencurang... :( Tuhan, please help me~~Tak dapat tengok "Nur Elena" bersamanya~~

Facebook medium meluah perasaan? Sumber[dailychilli.com]

Cak! apa korang rasa? rasa terharu? marah sekali? sedih terikut-ikut? ada? tak ada?

Ini ceritanya, sebuah kajian telah dilakukan di USA dan telah dilaporkan "emosi" boleh mencambang dikalangan penguna laman sosial.

Kini perasaan atau emosi semakin banyak didedahkan ke dalam laman-laman sosial dan ianya seperti "berjangkit" kepada penguna-penguna lain.

Kramer(saintis Amerika), menyelidik hampir 1 juta penguna bahasa english dan kawan mereka yang berada di negara-negara yang berbeza di dalam laman sosial(facebook). Beliau telah menyimpulkan bahawa, Status yang diperbaharui "status update" oleh seseorang adalah faktor yang mempengaruhi emosi kawan-kawan nya.

Kramer menemui, orang yang mengunakan ayat atau perkataan dengan mengikut perasaan, contonnya(Gembira,peluk, cium, sakit) dalam facebook statusnya, akan membangkitkan emosi yang sama dalam "postings" rakan-rakannya.


Itu mengikut kajian Saintis tersebut. Bagi ITO pulak terkadang postings dalam facebook macam "opssss....terlebih suda" membuatkan emosi jadi lain. Ehh, macam betul pulakkan, maksud ITO emosi yang berbeza. Maaf kalau nak katakan yang kekadang status yang dekat "what do you thinking of" FB tu sangat membuatkan kita tak senang nak baca, betul tak?

p/s : Macam mana pulak dengan Berbelog? Penulisan seseorang pun boleh membuatkan kita terikut ikut perasaan penulisnya. Betul tak Encik Yutaka? ha ha ha

9 comments:

  1. @RedVixen : Hahahaha...betul kan , betul kan, betuk kan...ngee ngee ngeee

    ReplyDelete
  2. sekarang ni banyak komen emo kat Fb.. banyak ayat2 sentap..

    ReplyDelete
  3. @WahidaNasution : Betul tu, sentap sana,sentap sini, tapi gambar pun banyak yang menyentap!! Lepas nie pasti nama orang bernama syasya naik trending twitter pastu kat belog. Tengoklah...hahahaha....aigoooo~~~kata si yutaka (tetiba)

    ReplyDelete
  4. haha..mcm2 jenis status baru meriah :D

    ReplyDelete
  5. @syrupmasin : Hahahaha, hati pun jadi meriah~~~

    ReplyDelete
  6. mr taliff,
    msred tak suka share something too personal dalam laman sosial...tak perlu kot...

    ReplyDelete
  7. hehhe kadang2 ada gak terpengaruh ngan status ngan kawan hehe...

    memang ada yang luahkan secara peribadai kat fb heheh sampai aku geleng2 kepala heheh

    ReplyDelete
  8. @msredcheesecake : hahahaha..betul3x, tu yang perasaan orang lain berubah tu^^

    @Syuxer : tengok, tengok, tengok, betul tak cakap ITO...dah terpengaruh dah kan^^ hehehehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda.