Monday, July 18, 2011

TEMPAT UNTUK PING BLOG | TRAFFIK BLOG

Seperti yang telah kita bincangkan sebelum ini, Ping blog atau entri anda adalah salah satu cara untuk mendapatkan traffik atau pelawat ke blog dan mendapatkan pembaca penulisan anda.

Seperti diluar negara, di Malaysia sendiri terdapat banyak tempat atau laman untuk anda meninggalkan link anda atau ping entri/entry blog. Di sini,saya akan senaraikan tempat-tempat yang anda boleh jadikan tempat untuk anda Ping entri blog anda secara free/percuma.

Pingu mencari tempatnya | Gambar : Google

Senarai tempat untuk ping entri blog di Malaysia secara percuma ;

1. Busuk 
2. Innit (sudah bertukar kepada nuffnagX)
7. Oh! Belog terima kasih kepada Princess Ayu
8. Blogr
11. PingJe | 

Senarai dibawah pula adalah tempat yang anda boleh gunakan untuk Ping selain di Malaysia.


Anda juga boleh meletakkan link blog anda di tempat blog directory. Ini fungsinya seperti Yellow pages, dimana anda akan mendaftar blog anda dan kemudian blog akan disenaraikan didalam niche yang anda telah pilih secara PERCUMA! Jika menjadi 'Feature Blog', rezeki anda memperoleh traffik yang tinggi.


Kenapa mesti Ping? dan apa Kelebihan Nya?

Mendapatkan traffik untuk blog adalah salah satu faktor untuk ping entri blog. Namun, pernah anda terdengar laman-laman tersebut mengatakan mereka adalah laman "aggregator"?

Jika anda mempunyai pagerank atau alexa ranking yang tinggi, mungkin tidak perlu lakukan ping kerana blog anda sudah pun menjadi keutamaan kepada enjin carian seperti Google mahupun Yahoo!

Namun jika pagerank hanya pada tahap yang sangat rendah seperti blog saya, haha, sinilah kebaikkan melakukan Ping. Dengan Ping entri anda di laman "aggregator" ianya akan menyebabkan blog anda lebih mudah dijumpai oleh Enjin carian (crawler) dan lebih mudah untuk terindex.

Membolehkan anda terindex cepat dalam enjin carian dan dijumpai oleh enjin carian juga adalah salah satu cara atau teknik SEO.

Seperti yang pernah saya bincangkan sebelum ini, kenapa saya gemar untuk Ping blog di Busuk dan Innit? Ini cuma pandangan peribadi (termasuk promosi :p),

Busuk - Pelawat blog atau tetamu comel ramai datang dari laman tersebut. Mereka mempunyai "siterangking page view" tersendiri yang memberi linkbalik kepada blog anda dan jika anda mempromosikan web busuk, setiap klik akan menghadiahkan link anda yang berada di "sidebar referral" meningkat dan memungkinkan traffik.

Jadi ini adalah antara yang saya mampu dikongsikan. Saya sendiri masih dalam proses untuk belajar dan mendalami Ilmu berblogging. Jika terdapat kesalahan atau tersalah maklumat, mari sama-sama kita berbincang dan saya terbuka untuk menerimanya.

Semoga bersama mendapat manfaat dan selamat berblog

Note : Untuk senarai di atas, Jika anda mempunyai maklumat dan ingin menambah senarai tersebut, silalah tinggalkan pautan laman ping cadangan anda di ruangan komen dibawah. Terima kasih :)

Gambar di atas ialah Pingu :P Ada kaitan dengan Ping tak? hehehe

p/s : Jika anda mengemari entri ini, mohon jasa baik untuk klik Google +1, dibawah. Terima kasih.

71 comments:

  1. ooo.., nanti la aku cuba try test...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami menjemput semua blogger Ping di PingBlog.Net,Skrip agregator terkini dengan ping sangat mudah kerana auto description dan juga auto image.Artikel anda akan dipost pada twitter dan 294 fanpage serta group facebook.Kualiti Backlink,dan 'highkan' rank blog anda !

      Delete
    2. Anda juga boleh try pingnw.com yang sangat Senang untuk ping article dan template menarik

      Delete
    3. Anda juga boleh try ping article di laman terbaru pingnw.com yang sangat Senang untuk ping dan template yang menarik

      Delete
  2. pening jap,hahahaha. nnti2,mlm ni baca balik..nak bookmark jap entry ni,hahahaah. Petang2, jdi slow lak T__T

    ReplyDelete
  3. ping kat cni...http://www.ohbelog.com/

    gambar planking ni mmg ohsem!http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/2011/07/planking-craze.html

    ReplyDelete
  4. Pingu~pingu ! hehe. Em tq utk info kt ats tuh. :)

    ReplyDelete
  5. @ Siti Arfah & Hartini : Welcome dan datang lagi yer :)

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah, slgi ade kelapangn. :)

    ReplyDelete
  7. Entri yang bermanfaat. Terima kasih.

    ReplyDelete
  8. ada juga link yg tak berfungsi tu.. huhu

    ReplyDelete
  9. ooo boleh try test ni..blog aku xmaju2 ke depan lg ni... http://movieentertaiment.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. pingu pingu, err tak boleh ping kat innit sebab bukan ahli nuff :)

    ReplyDelete
  11. trimass broooo...info yang bermanfaat....

    Blogwalking sini! dekwanPC kata ║ KOMEN ║...✓│LOVE RAIN (2012) │✓│Facebook Plan To Add Dislike Button

    ReplyDelete
  12. terbaik...
    http://wangian1malaysia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Tambah Lagi:
    Guablog.com
    Apesal.com
    Blogged.my
    Blogr.my

    ReplyDelete
  14. kena banyak belajar lagi ni kalau nak tarik trafik ke belog. blog baru macam saya ni kalau tak promote tak da sapa pun nak masuk

    ReplyDelete
  15. camno la nak maju nih~ hehe
    boxfira.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Thanks you Tuan Tanah atas bantuan untuk Ping service ni.. sebelum ni xtau pun malaysia pun ada ping web

    ReplyDelete
  17. thanx
    http://fm-fragrance-pu3biz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. satu artikel yg sangat2 menarik. thanks tuan blog untuk info ini. :)

    ReplyDelete
  19. Thanx ya for ur nice info. Yes it proven to rise your traffic! Don't forget to try...

    ReplyDelete
  20. terima kasih! baru gunakan semuanya

    ReplyDelete
  21. jln2x dan godek2x blog....nk crik tmpt utk ping entry...hihihi..mekaseh share info

    ReplyDelete
  22. wOw.. hebat CK tumpang ping link kat sini yer
    http://cerklik.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. tq info. huda pon nk try laa tgk ada different tak nanti...

    http://hudamj.blogspot.com/2012/12/cara-menurunkan-berat-badan-secara.html

    ReplyDelete
  24. Banyak nya servis mcm ni. No wonder lah payah nak naik ranking trafik...

    ReplyDelete
  25. bagusnya entri ini taliff.... top search kat google tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Mia untuk Info. :) Semoga semua mendapat manfaat.

      Delete
  26. Terima kasih daun keladi...
    keladi gatal hooo...

    mselim3

    pls: Ikutlah resmi padi, semakin berisi tunduk ke bumi.

    maksudnya: Saudara walaupun berilmu seorang yg merendah diri...bagus..i like it.

    kalu sudi visit saya k...x paksa..seikhlas hati k...

    ReplyDelete
  27. thanks gan I visit dulu ke situs ping'a .. salam kenal gan :)

    ReplyDelete
  28. jempol ..

    http://awasngentot.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. menarik...

    http://azuria-freebies.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. Memang berkesan..walaupun dengan web saya yang simple ni..www.fereena.com memang meningkatkan traffic..

    ReplyDelete
  31. Harap berkesan lh..
    #visit www.kamarularnizam.blogspot.com :)

    Reply

    ReplyDelete
  32. Tapi ping jika over dosis bisa berdampak buruk juga bagi blog kita,, so jangan sering2...

    ReplyDelete
  33. thanx share yek.. baru start ping kat busuk.org.. after ni nak ping pong kat yang lain-lain pulak...

    www.shelovevitamin.com
    www.shelovestyle.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. info yang berguna

    http://shahnuruul.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. singgah menimba ilmu...

    http://thescreammer.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. singgah menimba ilmu

    http://thescreammer.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. T.kasih sbb bagi ping list.Selalu guna busuk.org trafik mmg ketara tapi dalam 2-3 hari jerk lepas tu slow balik w/pun sy selalu klik pd post blog lain.memang macam tu ker?

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda.