Sunday, July 31, 2011

KELEBIHAN SEMBAHYANG TARAWIH | PANDUAN SEMBAHYANG TARAWIH ONLINE

Kelebihan Sembahyang Tarawih

Ahli kubur terlepas daripada siksa kubur pada bulan Ramadhan, namun mereka tidak lagi dapat mengaut pahala yang dikurniakan pada bulan penuh syafaat ini sendiri. Tapi berbeza dengan kita yang masih bernyawa, bernafas dan masih lagi layak menerima pahala dengan apa sahaja perkara baik yang kita lakukan.


Jadi, untuk peringatan sendiri dan bersama, mari gunakan peluang keemasan yang hanya datang sekali sebelum ianya pergi. Moga mendapat rahmat daripada-Nya. Salam :)

Dalam Bulan Ramadhan ini, pastinya ramai yang mencari panduan dan cara untuk sembahyang tarawih. Ianya adalah untuk peningkatan dan mutu solat masing-masing. Disini, Ito telah temui satu panduan online untuk meningkatkan keberkatan ibadat tersebut untuk kebaikkan kita bersama.

Panduan tersebut mengandungi semua tatacara dan panduan dan cara solat tarawih daripada niat solat, doa dan sebagainya.

Klik pautan Untuk panduan sembahyang sunat tarawih online

[ sila gunakan firefox untuk membuka, jika google chrome tidak berjaya]

p/s : Selamat mendapat keberkatan! salam dan selamat menunaikan ibadah Puasa untuk umat Islam!

Saturday, July 30, 2011

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH KAWASAN NEGERI SARAWAK 2011 ONLINE

Salam dan Selamat Sejahtera

Berikut adalah Jadual waktu Imsak(sahur) dan berbuka Puasa bulan ramadhan 1432 H / 2011M di seluruh kawasan mengikut zon- zon di Sarawak.










Untuk Jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa Ramadhan 2011 online, bagi Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Pahang, Melaka, Perak, Negeri Sembilan, Johor, Sabah, Kelantan, Terengganu dan Wilayah Persekutuan. Klik pautan dibawah untuk mendapatkannya.


[Sumber : JAKIM]


Nota : Untuk tatapan yang lebih baik, Sila Gunakan Internet Explorer atau FireFox 8. Jadual waktu online adalah dalam bentuk PDF. Sila pastikan anda mempunyai perisian Adobe untuk memudahkan anda membuka dan mencetak

KADAR ZAKAT FITRAH DI SARAWAK 2011 | RM6.20 SEORANG

Salam dan Selamat Sejahtera

Kadar Zakat fitrah di Sarawak untuk Bulan Ramadhan Tahun 2011 ini adalah pada kadar RM6.20 seorang. Kadar zakat fitrah tersebut telah pun ditetapkan oleh Majlis Islam Sarawak(MIS).

Nilai kadar zakat fitrah di Sarawak, ditentukan dengan nilai purata jenis beras yang dimakan oleh kebanyakkan masyarakat islam negeri untuk satu gantang Baghdad yang bersamaan 2.7 kilogram, menurut Pengurus Besar Tabung Baitulmal Sarawak (TBS).

MOTIVASI KERJA | CONTOH MOTIVASI KERJA | PEKERJA KABEL ELEKTRIK

Berkerja dan mengekalkan daya momentum motivasi kerja sememangnya sukar. Lebih lagi untuk mengekalkan semangat yang tinggi dalam mana-mana perkerjaan setelah menghadapi pelbagai rintangan sukar dan terkadang berhadapan kerja yang hampir tidak masuk akal.

Kejayaan | Gambar : Google

Tidak dapat dinafikan kita akan merasa bosan dengan kerja harian yang dilakukan. Contohnya kerja yang dilakukan berhari-hari, berminggu-minggu, berbulan-bulan malah bertahun-tahun melakukan perkerjaan yang sama dan berulang-ulang. Perasaan muak pasti akan menyelubungi.

Thursday, July 28, 2011

KEPUTUSAN MALAYSIA VS SINGAPURA | SELAMAT TINGGAL PIALA DUNIA 2014

Keputusan perlawanan Malaysia vs Singapura 28 Julai 2011, telah pun berakhir dengan seri 1-1. Dengan ini, Singapura telah pun mara untuk pusingan seterusnya setelah mengalahkan Malaysia dengan aggregate 6-4. Dengan keputusan ini juga, Pasukan Malaysia dan rakyat malaysia, terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada Piala Dunia 2014 di Brazil.

Pasukan Malaysia pada awal permainan telah pun mencuba untuk mencari gol awal. Tapi hantaran - hantaran pemain Malaysia nampaknya sedikit terjejas. Ini mungkin kerana Malaysia terlalu ghairah dalam mencari gol.

Dalam perlawanan tersebut, momentum pemain Malaysia juga banyak terjejas kerana permain pasukan Singapura yang banyak melengahkan permainan seperti kecederaan seperti yang telah di jelaskan oleh jurulatih Negara, Datuk K. Rajagopal.

Perlawanan ke-2, Malaysia vs Singapura tersebut, Ito sendiri ingin menghamburkan pujian kepada semua pemain Malaysia yang terus menerus berlari dan mencari ruang untuk merealisasikan impian seluruh rakyat Malaysia. Khairul Fahmi penjaga gol Malaysia, menjadi pemain terbaik yang memberikan inspirasi kepada pemain Malaysia kali ini. Tidak melakukan kesilapan dalam menghalang serangan Singapura satu persatu.

Memang tidak dapat disangkal, keputusan Malaysia vs Singapura, satu yang amat mengecewakan untuk seluruh warga negara Malaysia. Tapi kita tetap berbangga kerana pemain-pemain muda ini telah menunjukan satu permainan yang memberansangkan.

Satu yang yang Ito bangga, rakyat Malaysia yang terus optimis dan Yakin dengan keupayaan pasukan kebanggaan, Harimau Malaya. Apa pun, diharapkan Juara baru Piala AFF 2010 ini, akan terus menunjukkan peningkatan dan realisasikan impian seluruh Rakyat Malaysia.

p/s : Kecewa tapi bangga. Tapi wawasan perlu di teruskan

MALAYSIA VS SINGAPURA PUSINGAN KE-2 | SOKONGAN TIDAK BERBELAH BAHAGI

Salam dan selamat Sejahtera Semua

Malaysia vs Singapura , perlawanan timbal balik perlawanan ke-2, pusingan ke-2 kelayakan piala dunia zon asia akan berlangsung malam ini di Stadium Bukit Jalil. Perlawananan ke-2 antara Singapura vs Malaysia tersebut akan bermula dari pukul 8.30malam ini.

Perlawanan Malaysia vs Singapura akan di siarkan secara langsung di RTM, TV1.

SOKONGAN TANPA BERBELAH BAHAGI

Walaupun Malaysia telah tewas dengan pasukan Singapura dalam perlawanan pertama dengan jaringan [ 3-5] dan menyaksikan Malaysia ketinggalan dengan 2 gol defisit. Justeru menyaksikan Malaysia malam ini 28 Julai 2011, bertarung untuk mendapatkan 2 gol dengan tidak melepaskan apa-apa gol untuk Singapura. Dengan 2 gol tersebut, Pasukan Malaysia akan mara dengan jaringan di tempat lawan.

Wednesday, July 27, 2011

TARIKH DAN TEMPAT MELIHAT ANAK BULAN RAMADHAN 2011

Salam dan Selamat Sejahtera.

Untuk menentukan tarikh permulaan puasa bagi tahun 2011 di Malaysia, anak bulan Ramadhan akan di adakan pada petang Ahad, 31 Julai 2011 bersamaan 29 Syaaban 1432 hijrah.

Manakala tempat untuk melihat anak bulan ramadhan bagi tahun 2011 seluruh negeri di Malaysia, menurut Penyimpan mohor Besar Raja - raja Malaysia adalah ;

di Johor - Pontian Kecil,

di Melaka - Kompleks Falak Al-Kawarizmi, Tanjung Bidara,

di Negeri Sembilan - Teluk Kemang

di Selangor - Bukit Melawati, Pulau Angsa, Bukit Jugra, Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam

di Perak - Pantai Pasir Putih

di Pulau Pinang - Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh

di Kedah - Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda, Pemandangan Indah, Pulau Langkawi, Menara Alor Star

di Terengganu - Bukit Besar(Kuala Terengganu), Bukit Kemuning(Kemaman), Pulau Perhentian, Balai Cerap KUSZA(setiu)

di Kelantan - Bukit Peraksi, Pasir Puteh, Bukit Kampung Tembeling, Kuala Krai, Menara Bangunan SEDC(Kota Baharu)

di Sarawak - Tanjung Lubang Miri, Teluk Bandung Kuching, Tanjung Batu Bintulu,

di Sabah - Balai Cerap Al-Biruni Putatan,

di Pahang - Bukit Tanjung Batu, Nenasi, Gunung Berincang, Cameron Highland, Bukit Pelindung Kuantan

di Labuan - Menara universiti Malaysia Sabah

di Kuala Lumpur - Menara Kuala Lumpur

di Putra Jaya - Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya

di Perlis - Simpang Empat

Penentuan tarikh bermula puasa Ramadhan akan mengunakan Rukyah dan Hisab dan pengumuman tarikh bermula puasa Ramadhan 2011, akan di langsungkan pada 31 Julai 2011 melalui TV dan Radio

[sumber : Utusan Malaysia]

Syukur kerana masih lagi diberi peluang ditemukan dengan Bulan Ramadhan, Bulan Penuh kerahmatan. Jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk melipatkan gandakan amalan.

Dengan rezeki dan rahmat yang dijanjikan dalam bulan ramadhan, kita pastinya tidak mahu terlepas untuk menunaikan segala macam amalan yang hanya boleh dilakukan pada bulan Ramadhan terutamanya solat tarawih.

Selamat Berpuasa bulan Ramadan dan selamat beramal.

p/s : Jauhi amalan boros semasa berada dalam bulan ramadhan. :P

Tuesday, July 26, 2011

BLOG MESRA SEO | TITLE TAGS UNTUK BLOG

Salam dan Selamat Sejahtera semua.
Bertemu saya lagi dalam rancangan cara mendapatkan traffik dengan tips dan cara menjadikan blog mesra seo tahap power rangers merah dengan mudah! Maaflah ya, kalau merapu, sebab takut ada yang bosan. Seperti tajuk, Blogger atau blogspot memerlukan Title Tag untuk menjadikan blog mesra seo untuk para blogger di blogspot.

Search Enjin Optimizer | Gambar : Google

Blog yang mengunakan platform blogger atau blogspot akan menunjukkan title atau nama blog anda di hadapan dan tajuk entri atau post dalam enjin carian. Namun, bagi yang inginkan blog lebih mesra seo, seharusnya ianya penting untuk membuatkan tajuk entri atau post di hadapan dan blog title di belakang.

Sunday, July 24, 2011

TERINGIN! TERINGIN! BUAH D. . . !


Salam, selamat sejahtera dan Hi buat anda!

Kejap, tarik nafas Panjang Dulu ...sudah sekian lama...lama...lamanya Ito tidak menulis sebegini. :P. Termasyuk, dalam pencarian dalam tips-tips dan cara membuat blog lebih mesra seo.

Kata lain, mesra kepada google, yahoo, bing dan orang sekeliling. Lain-lain kata, berada dalam muka surat 1 semasa mencari di enjin carian. Nak promo sikit! Nak tengok blog entri hasil pertapaan mempelajari seo ?

Taip word di bawah di google ;

1. Nuffnang di hack ( sudah jatuh dari tangga 2 kepada tangga 6 dalam top-10) (saingan rendah)
2. Faedah coklat ( tangga 2 dalam top-10) (saingan rendah, senanglah)
3. Tempat untuk ping Blog ( No. 1 Yihahaha!, saingan tinggi tapi macam kurang carian, adehhh!)

Semuanya berada di muka depan bukan? Itulah hasilnya daripada pertapaan gaya silat Seni Enggang Orea (bukan maksud sebenar, saja merapu). Belum cuba? Cer Cuba...cer cuba...

Oleh kerana hanya setakat itu Ilmu, jadi setakat itu lah yang Ito mampu. Tapi, pantang mengalah sebelum mencuba. Bhawawaha...Gambate! Chaiyou! Chaiyou!

Opss! lupakan perihal SEO buat sementara. Teringin pulak nak merasa menulis dengan sedikit bebas terbang...


Buah D...! Sana? Buah D.. sini? Buah D... Sinun? Tidak!!! Tidak!!!

Semalam pergi dan sempat melintasi pasar raya yang serba ramai manusianya. Nama pun sudah pasar, raya pulak tu(raya jauh lagi, tapi puasa dah ganti belum? merapu).


Ditambah hari Sabtu dimana para geng basikal sekolah, satu matlamat, satu keluarga turun bersama untuk 'bershopping', para remaja 'eyes' shopping dah para separa abad window the tingkap shopping. Kamu belah mana satu? :)


Ditambah pula berdekatan dengan Negara Jiran Brunei, makin ramailah pelancong nya.


Tidak juga terlepas Ito, namun ianya banyak memberi kesan kepada Ito, mata merayap tidak tentu hala. Ke kiri salah, kanan salah, bawah salah. Atas? karang tak pasal-pasal terlanggar makcik yang tengah mengoreng cucur, Di simbahnya, naya!


Jiwa mula geram...benar...benar inginkan buah D..! Sememangnya setiap orang tahu ia kasar, tapi lembut di dalam! Kulit mulus, licin, lembut, mengoda! Jangan curi pandang! Cari nahas! Tapi, Jiwa sudah mula bergelora hendak dapatkan juga. Teringin sangat sampai tak boleh fikirkan benda lain selainnya.


Bilalah agaknya Ito dapat merasa. Tidak apa, lupakan dulu dan berjumpa rakan sepejabat untuk pergi makan bersama. Tiba-tiba, aihhh...pun hendak bercerita pasal D... Dasar tak sedar yang temannya seorang ini tengah merana. Haduiyai, sabar adalah jalan terakhir dan terbaik.


Selesai makan iman masih dikuatkan untuk tidak terpengaruh dengan ransangan minda yang tidak pernah mengaku salah. Ditambah dengan rakan yang meracuni otak dan nafsu. Pulang ke rumah, menonton TV dan walaaa! Rancangan TV pun nak saja Ito lempang. Guna kaki nak? Siarkan yang tak patut di tonton ketika ini.


Masalah, masalah, masalah. Terus mengambil kunci dan pandu kereta ke tempat tadi. Terus dengan gigih berjalan dan kali ini, mata tidak akan sekali pun berkelip, takut terlepas mana-mana tempat yang patut.

Mencuba...Sini? tidak ada. Sana? tidak ada juga. Cuba Sinun? tak boleh juga. Tolong! Hendak Ito bawa diri ke dalam hutan? Tidak mungkin juga dapat. Berpusing, pusing dan pusing kalau haji sudah saja Ito naik Haji.


Kenapalah susah sangat dan berapa lama harus menunggu? Siksa sudah ni bah! hahaha. Angkara degil dan tidak percaya kata rakan, akhirnya menyusahkan diri sendiri. Keinginan merasa Buah D...! Sedap kalau dapat merasa detik begini. Huissshhh....mengeluh~~~

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Mengeluh lagi, Kenapa saat ini juga fikirkan buah Durian sedangkan bukan musim.hahaha. Kalau masuk hutan pun tidak mungkin dapat merasa. Sabar sahajalah, terima kenyataan dan tunggu. :) Apa boleh buat, nasib badan~~~

Wahailah Buah Durian, siksa betul daku mencari mu.

p/s : Sengaja buat entri gaya gersang agar menampakkan kegersangan yang melampau :P. Kalau salah tolong tunjukkan.

Saturday, July 23, 2011

KEPUTUSAN PERLAWANAN MALAYSIA VS SINGAPURA | 23 JULAI 2011

Salam dan Selamat Sejahtera!

Keputusan perlawanan Malaysia vs Singapura pada 23 Julai 2011 untuk perlawanan pra-kelayakan Piala Dunia 2014, Zon Asia telah berakhir dengan

Malaysia [3] - Singapura [5]

Penjaring Gol untuk perlawanan Malaysia vs Singapura tersebut bagi pasukan Malaysia ialah

Safee Sali [ 1' dan 70'], Hadi Yahya [69']

manakala untuk pasukan Singapura pula ialah
Alexander Jurich [7' dan 80'], Qiu Li[21'], Mustafiq [43'] dan Xia Yi [ 45'].

Perlawanan kedua antara Malaysia dan Singapura akan dilangsungkan pada 28 Julai 2011, Stadium Bukit Jalil, Malaysia.

SIARAN LANGSUNG PERLAWANAN MALAYSIA VS SINGAPURA | 23 JULAI 2011

Salam dan Selamat Sejahtera

Tonton siaran langsung perlawanan pusingan ke-2 antara Malaysia vs Singapura untuk kempen kelayakan Piala Dunia Brazil 2014, di Stadium Jalan besar Singapura pada 23 Julai 2011.

Siaran langsung perlawanan akan disiarkan di TV2 dan Astro Arena, dimana perlawanan antara Malaysia dan Singapura, pusingan ke dua kelayakan Piala Dunia 2014 bakal ditayangkan lebih kurang pukul 7.30pm waktu Malaysia.

Klik pautan di bawah untuk menonton perlawanan Malaysia vs Singapura secara live online.



NUFFNANG DI HACK | 23 JULAI 2011

Salam dan selamat sejahtera

Nuffnang di hack? adakah betul Nuffnang kena hack?
Nuffnang adalah syarikat pengiklanan blog pertama di Asia Pasifik. Nuffnang mempunyai platform untuk syarikat-syarikat untuk mengiklankan jenama mereka di blog-blog yang berdaftar dengan Nuffnang. Kini syarikat tersebut mempunyai lebih kurang 180,000 penguna (termasuk Ito) :P

Namun, setelah Ito berjalan-jalan, berblogwalking seperti biasa dan membaca artikel rakan-rakan blogger. Terkejut pula apabila mendapati terdapat beberapa laman blog tengah menceritakan syarikat pengiklanan tersebut, Nuffnang kena Hack! Siapa yang hack nuffnang? dan apa sebab Nuffnang di hack?

Tuesday, July 19, 2011

MOTIVASI DIRI DI TEMPAT KERJA

Motivasi diri di tempat kerja sememangnya amat diperlukan dalam dunia kerja yang kian pantas dan mencabar sekarang. Sama ada berkerja di pejabat atau diluar semuanya memerlukan motivasi. Bukan hanya kepada sektor perkerja swasta tetapi ianya juga kepada perkerja sektor kerajaan juga.


Dengan cabaran yang kian meningkat dan tekanan untuk mencapai objektif yang ditetapkan, sudah tentunya tekanan kerja akan menyebabkan motivasi diri menurun dan ini boleh mempengaruhi produktiviti seorang perkerja. Ditambah pula dengan persekitaran pejabat yang memungkinkan penurunan motivasi diri.

Monday, July 18, 2011

PERKESO | CADANGAN MENAIKKAN CARUMAN

Salam dan Selamat Sejahtera

Kementerian Sumber Manusia dalam rangka kajian untuk menaikkan jumlah kutipan caruman PERKESO (Pertubuhan Keselamatan Sosial). Ini adalah bertujuan untuk mengimbangi jumlah pampasan kepada pekerja.

Cadangan untuk menaikkan caruman daripada majikan dan perkerja adalah untuk pertambahan perkhidmatan pada tahun depan.

Sekarang, kadar caruman adalah pekerja dan majikan memberikan jumlah sebanyak 2.25% daripada jumlah gaji bulanan kepada Perkeso.

Daripda jumlah yang disumbangkan 1.25% ke tabung kecederaan pekerja manakala 1% sumbangan adalah untuk skim pencen.

[sumber : Utusan Malaysia]

TEMPAT UNTUK PING BLOG | TRAFFIK BLOG

Seperti yang telah kita bincangkan sebelum ini, Ping blog atau entri anda adalah salah satu cara untuk mendapatkan traffik atau pelawat ke blog dan mendapatkan pembaca penulisan anda.

Seperti diluar negara, di Malaysia sendiri terdapat banyak tempat atau laman untuk anda meninggalkan link anda atau ping entri/entry blog. Di sini,saya akan senaraikan tempat-tempat yang anda boleh jadikan tempat untuk anda Ping entri blog anda secara free/percuma.

Pingu mencari tempatnya | Gambar : Google

Senarai tempat untuk ping entri blog di Malaysia secara percuma ;

Saturday, July 16, 2011

TRAFFIK BLOG | CARA DAPATKAN TRAFFIK | KENAPA PERLU ADA?

Menulis Blog kerana apa? Jadikan Ianya sebagai ruangan memberi pendapat? Ruangan mencari kawan? Ruangan mencari "Future-ristik" teman hidup, berniaga, ruangan belajar atau...ada lagi yang saya tidak sebutkan? Namun, Itu semua terpulang kepada diri anda yang sendiri.

Lakukan apa sahaja kerana ianya milik anda. Tapi berpada-pada kerana pasti ada yang tidak suka. Bersedia sahaja.


Apa pun saya tidak mahu hujahkan apakah tujuan untuk berblog. Namun yang difokus hanyalah berkaitan cara untuk dapatkan Traffik Blog. Siapa tidak suka traffik? Eh, sebelum tu, faham tidak apa itu traffik? Bukan Polis traffik tapi Traffik. Alahai cek mek molek, pembaca penulisan andalah. :)

Friday, July 15, 2011

MEJA BULAT 1MALAYSIA | ISU JULY 2011 | BUDGET FOR SUSTAINABLE GROWTH

Salam dan Selamat Sejahtera.

Meja Bulat 1Malaysia untuk kali ini adalah membincangkan tentang buget untuk pertumbuhan mampan negara.

Menurut Perdana Menteri, untuk buget 2010 dan 2011, beliau telah mendapatkan input penduduk Malaysia dan mempelawa semua untuk memberikan pendapat dan cadangan menerusi blog beliau. Antara hasil yang diperolehi ialah cadangan ke atas dasar gaji minimun, skim bantuan kewangan untuk golongan muda dan berkeluarga dan mengunakan teknologi hijau.

Thursday, July 14, 2011

BN YOUTH JOB FAIR 2011 | PAMERAN KERJAYA | PAHANG | MELAKA | SABAH | KUALA LUMPUR

Salam dan Selamat Sejahtera

BN Youth Fair 2011, selepas diadakah di Kedah pada 1-3 Jun yang lepas. Kini pameran kerjaya tersebut akan di adakah di Negeri Pahang.

BN Youth Fair Di Pahang akan diadakan pada 15,16 dan 17 Julai 2011. Pameran kerjaya tersebut akan diadakan di The Zenith Hotel & Sultan Ahmad Shah Convention Center, Kuantan.

Seperti dalam pameran kerjaya yang lepas, BN youth Fair kali ini bakal menyasarkan bilangan pengunjung yang tinggi. Dalam pameran kerjaya tersebut, pelbagai syarikat akan terlibat sama dan pastinya bakal menyajikan pelbagai peluang pekerjaan kepada para pencari kerja.

KEPUTUSAN PERLAWANAN MALAYSIA VS ARSENAL | 13 JULAI 2011 | PENJARING DAN VIDEO GOL

Salam dan Selamat sejahtera.

Keputusan perlawanan persahabatan antara Malaysia XI melawan Arsenal semalam di Stadium Bukit Jalil telah menyaksikan Malaysia tewas kepada Arsenal 0 - 4.

MALAYSIA VS ARSENAL [ 0 - 4 ]

Penjaring gol untuk perlawanan Malaysia melawan Arsenal adalah Aaron Ramsey, minit ke 5 melalui sepakan penalti selepas Wilshere di kasari oleh pertahan negara Aidil Zafuan. Gol kedua menyusul melalui sepakan lambung Theo Wilcott setelah menerima hantaran cantik daripada Aaron Ramsey pada minit ke-36.

Wednesday, July 13, 2011

VIDEO HINA LAGU 'NEGARAKU' | KEMANA HILANG TANAH TUMPAH DARAHKU, DARAHMU?

Salam dan Selamat Sejahtera.

Video menghina lagu Negaraku. Telah berkali kita dengar lagu Negara dipersendakan dan dipermainankan. Sepertinya lagu Malaysia boleh sahaja diubah-ubah mengikut lirik sendiri. Tapi apa yang menyakitkan hati lagu tersebut datang dengan pakej mengejek, mengata dan menghina Negara. dem!!

Sedarkah mereka dengan perbuatan tersebut? Ya, sudah tentu sedar dan mereka tahu mereka sedang menghina negara tempat asal mereka sendiri.

Namun, apa yang Ito perhatikan kebanyakkan "manusia yang kenang budi dan jasa" tersebut, munculnya mereka dari laman media seperti Youtube dan sekarang Facebook, menyuarakan 'rasa sayang' dengan jayanya. Ada irama rap, raggae, balada, irama slow-slow. Aduhai...Hina lagi, hentam lagi, ejek lagi.

Tuesday, July 12, 2011

FORMAT BARU LIGA MALAYSIA MUSIM 2012 | 2 PEMAIN IMPORT DAN SYARAT | KEPUTUSAN MESYUARAT FAM 12 JULAI 2011

Salam dan Selamat Sejahtera

Hari ini 12 Julai 2011, dalam mesyuarat EXCO, FAM telah memutuskan format baru untuk Liga Malaysia yang akan datang.

Dalam keputusan mesyuarat tersebut, 2 pemain import adalah dibenarkan untuk mana-mana pasukan yang bertanding di dalam Liga Super Malaysia musim depan.

Syarat Kemasukan Pemain Import

Syarat untuk 2 pemain import tersebut adalah seorang pemain mestilah berasal daripada ASEAN yang bernaung dibawah Konfidefasi Bola Sepak Asia (AFC) dan seorang lagi adalah pemain berasal daripada Eropah, Amerika Latin dan Afrika.

Monday, July 11, 2011

TIPS TEMUDUGA KERJA (INTERVIEW)

Tips temuduga kerja, pastinya ramai para graduan mahupun pencari kerja memerlukan sebelum menghadiri sesi temuduga. Bagi yang memohon jawatan kosong samada sebagai guru, polis,pramugari, sektor kerajaan dan swasta semuanya perlu ditemuduga sebelum terpilih untuk kerja dan menyertai satu-satu organisasi tersebut.

Temuduga | Gambar : Google
Setelah berjaya disenarai pendekkan untuk pemilihan bagi sesuatu jawatan, semestinya anda akan dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga kerja yang telah dipilih.

DEBARAN DAN RAGAM

Saya juga pernah melalui banyak sesi temuduga kerja sebelum mendapat pekerjaan. Perbagai jenis ragam penemuduga yang telah ditemui. Lelaki, perempuan, pengurus, ketua jabatan mahupun pengarah dan pemilik syarikat. Tidak dinafikan pernah ditolak mentah-mentah sebelum habisnya sesi tersebut, agak malang bukan. 

Namun, kerana pengalaman yang sudah ditimba, mulai itu, saya serba mengetahui keperluan untuk sesi temuduga dan menemukan beberapa tips temuduga kerja berguna.


Sunday, July 10, 2011

SINOPSIS MOVIE | MOVIE TRAILER | HARRY PORTER AND THE DEADLY HOLLOW #2

Sinopsis film Harry Porter and The Deadly Hollow : Part 2 | 2011

[Sumber Gambar : IMDb.com]

Ini adalah kemuncak kepada kisah epik pertempuran antara anasir baik dan jahat dalam Harry Porter and the Deadly Hollow #2. Dengan Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) dan Hermione (Emma Watson) meneruskan pencarian mereka untuk Horcrux milik Voldermorts (Ralph Fiennes).

VIDEO | PERHIMPUNAN BERSIH 2.0 | 9 JULY 2011 | KUALA LUMPUR

Video perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 July 2011. Apakah lagi yang kita ingin tunjukkan? Gembira melihat Huru-hara yang berlaku di dalam Negara?

Friday, July 8, 2011

PEMIMPIN | DEFINISI | SIAPA DAN APAKAH TUJUAN MEREKA?

Dalam beberapa hari ini sangat asyik dengan tugasan seperti biasa. Penat tapi gembira, mana lagi cara untuk membesarkan dan menjauhkan pandangan selain pengalaman.

Pengalaman yang merupakan aset penting dan tidak mungkin dapat diturunkan dengan hanya berpindah dari tapak tangan. Sebagai contoh kita di masa anak kecil, kita terjatuh, terjatuh dan terjatuh kerana naluri ingin berjalan. Adakah setelah mengalami sakit, hanya terus meniarap dan mengalah untuk berjalan?

Thursday, July 7, 2011

PROGRAM MENU 1MALAYSIA | HARGA SILING RM2 DAN RM4 | SENARAI KEDAI YANG TERLIBAT

Salam Dan Selamat sejahtera.

Program Menu 1Malaysia adalah program dimana rakyat Malaysia Boleh menikmati sarapan pagi pada harga siling hanya pada kadar RM2 dan set juadah tengahari hanya pada harga RM4. Sebanyak 728premis makanan di Semenanjung Malaysia telah mengambil bahagian dalam Program "Menu 1Malaysia".

Program tersebut adalah bertujuan untuk meringkan beban rakyat yang pada masa sekarang mempunyai trend untuk makan diluar. Justeru untuk pakej yang telah dilancarkan didalam Program tersebut, Kita hanya membelanjakan sebanyak RM6 untuk sarapan dan makan tengahari.

KEPUTUSAN PERLAWANAN LIGA SUPER 2011 | 6 JUN 2011 | JUARA LIGA SUPER 2011 | CARTA LIGA | PENJARING TERBANYAK

Salam dan Selamat Sejahtera


Berikut adalah keputusan Piala Liga Super Malaysia 2011 terakhir yang berlangsung pada 6 Julai 2011.

Harimau Muda vs Johor FC [ 2 - 2 ]
Sabah vs Kelantan [ 1 - 2 ]
PBDKT T-TEAM vs Kuala Lumpur[ 2 - 3 ]
N. Sembilan vs Perlis [ 2 - 0 ]
Felda United vs Terengganu [ 2 - 6 ]
Pahang vs Kedah [ 0 - 1 ]

Dengan mengalahkan Sabah pada perlawanan yang berlangsung 6 July 2011 yang lepas, Kelantan telah berjaya menjuarai Liga Super 2011 dengan mata sebanyak 56 mata dan telah melayakkan diri dalam kejohanan AFC cup musim depan.

Manakala dua pasukan yang akan diturunkan ke liga Premier untuk musim hadapan adalah pasukan Pahang dan Perlis.

Penjaring Terbanyak Liga Super 2011. Dengan melabuhnya tirai Liga Super 2011, berikut adalah senarai 10 penjaring gol terbanyak musim ini dan N. Shahrul Idlan Talaha dari Terengganu merupakan penjaring terbanyak untuk musim ini.

Senarai 10 penjaring terbanyak Liga Super 2011.

1. A. Yahya (Terengganu) [ 20 gol ]
2. N. Shahrul Idlan Talaha (Kelantan) [ 17 gol ]
3. A. Mamat (Terengganu) [12 gol ]
4. B. Baktiar (Kedah) [ 10 gol]
5. I. Mahayuddin (T-Team) [ 10 gol]
6. M. Mohd Radzi (Kelantan) [ 10 gol ]
7. M. Shamsuddin ( Terengganu) [ 10 gol ]
8. A.Ahmad Rakhli (Perak) [ 9 gol ]
9. A.Bakri (Kuala Lumpur)[ 7 gol ]
10. S. Rahim (Selangor) [ 7 gol ]

Berikut adalah Carta kedudukan untuk Liga Super 2011 selepas perlawanan 6 July 2011.


Tahniah kepada Pasukan Kelantan! Gomo Kelate Gomo!

Wednesday, July 6, 2011

APA ITU KEJAYAAN? MIMPI ATAU CERITA?

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, saya asyik mengimbau tentang masa lalu yang pernah dilalui. Dari bangku sekolah sehingga kerusi kerja. Bertanya, apakah cerita yang patut saya kelaskan sebagai berjaya atau sebuah kejayaan.

Saya sengaja mengimbau sejarah lama yang mungkin masih dapat diingat mahupun ingat-ingat lupa. Mungkin ada secebis dua pengajaran yang dapat digunakan untuk mengisi ruang yang tertinggal untuk mengisi kejayaan. Mungkin.

Kejayaan Bukan Mimpi | Gambar : Google

Memahami dan mentelaah sejarah kembali bagaimana dulu kita menghadiri sesi motivasi sebelum menghadapi SPM, mengulang kaji sehingga pagi sebelum "Final Exam" sehingga mata menjadi lebam dan bergembira menerima sekeping Diploma atau Ijazah setelah bertahun lama bertungkus lumus. tapi adakah itu di anggap kejayaan?

CAKAP SIANG PANDANG-PANDANG, CAKAP MALAM DENGAR-DENGAR, CAKAP BLOG, HENTAM SAJA?

Salam dan Selamat Sejahtera.

Peribahasa yang sememangnya kita semua sudah tahu maksudnya. Nasihat orang lama yang menyarankan kita anak-anak muda supaya menjaga cara dan etika tutur kata. Begitu juga kita bila sudah pun berusia kelak, kerana garam yang lebih banyak kita telan, pengalaman yang sudah cukup banyak dilalui, pastinya kita akan menyarankan anak-anak generasi akan datang supaya lebih berjaga-jaga dalam apa sahaja perlakuan mereka.

Tuesday, July 5, 2011

PR1MA | PROGRAM PERUMAHAN 1MALAYSIA | SYARAT PEMBELI | SAIZ RUMAH

Salam dan Selamat Sejahtera

Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA), adalah satu program perumahan khusus untuk warganegara yang berpendapatan sederhana dengan gaji bulanan tidak lebih daripada RM6,000 sebulan. Program tersebut adaah untuk perkerja kerajaan dan perkerja swasta. Dibawah program PR1MA, setem duti juga akan dikecualikan bagi pembelinya.

Sunday, July 3, 2011

MALAYSIA VS TAIWAN | KEPUTUSAN PERLAWANAN KEDUA 2 JULAI | PENJARING GOL | STATISTIK PERLAWANAN

Salam dan Selamat sejahtera.

Malaysia pada perlawanan ke dua (2) yang telah pun selesai menyaksikan Malaysia telah tewas kepada Taiwan(China Taipei) dengan keputusan

MALAYSIA vs TAIWAN [ 2 -3 ]

Walaupun tewas kepada Taiwan dalam perlawanan ke dua di tempat lawan, Malaysia telah melayakkan diri dalam pusingan kedua kelayakan piala dunia yang bakal menyaksikan Malaysia akan bertembung dengan Singapura hujung bulan ini kelak di Singapura.

10 SIFAT MANUSIA YANG MEMUSNAHKAN | MENURUT PANDANGAN SAINS

Manusia seperti yang kita ketahui adalah makhluk bumi yang mempunyai pelbagai sifatnya. Daripada sifat yang baik seperti sayang menyayangi, sabar, tekun, ikhlas. Manusia juga adalah gudang kepada sifat yang boleh menghancurkan seperti mencuri, iri hati, dendam dan berbohong.

Manusia Ciptaan Allah swt Yang Terbaik | Gambar : Google

Kajian sains telah membuktikan dengan sifat-sifat yang tidak baik, ianya boleh menghancurkan dan memusnahkan makhluk yang serba bijak ini. 

Antara sifat yang dikaji dan boleh mendatangkan memusnahkan ;

1. BERBOHONG
Tidak dapat dikenal pasti kenapa manusia berbohong. Namun kajian mengatakan ia adalah biasa dan berhubung kait dengan fisikologi manusia. Ia dikatakan berkait rapat dengan harga diri. Menurut pakar fisikologi, Robert Feldmen (Universiti Massachusetts) "Semakin manusia merasa harga diri tercabar, semakin tinggi kemungkinan mereka akan berbohong". daripada kajiannya, 60% akan berbohong sekurang-kurangnya sekali dalam 10 minit setiap perbualan.


2. KEKERASAN
Kekerasan sepertinya sudah tercatit dari sejak azali dalam kehidupan manusia. Sepertinya manusia "mendambakan" kekerasan kata penyelidik. Namun, bukti telah menemui manusia pada jutaan tahun dahulu lebih sukakan keamanan berbanding manusia sekarang.

Saturday, July 2, 2011

DAVID DE GEA | PEMBELIAN BARU | BAKAL PENJAGA GOL NO.1 MU?

Salam dan Selamat Sejahtera.

David De Gea adalah salah satu antara pembelian untuk menghadapi Musim Baru 2011/2012 liga perdana english. Pasukan kuat lain seperti Chelsea, Arsenal, Manchester City dan pencabar yang sedang meningkat naik Tottenham juga sedang rancak untuk memperkuatkan pasukan mereka.

David De Gea | Gambar : Google
Manchester United yang telah memenangi liga Perdana English dalam musim 2010/2011 dan ke-19 kini telah proses untuk mengisi benteng akhir pasukan tersebut. Ini adalah kerana Van Der Sar yang telah pun bersara daripada arena bola sepak.

Friday, July 1, 2011

KERJA KOSONG (VACANCIES ) DI SARAWAK (JULAI 2011) | KUCHING | SIBU | BINTULU | MIRI

Salam dan Selamat Sejahtera.

Disini penulis ingin menyenaraikan kerja-kerja atau jawatan kosong yang terdapat di Sarawak seperti di Kuching, Sibu, Bintulu, Miri dan mungkin diseluruh bahagian yang lain untuk Bulan Julai seperti yang di siarkan dari akhbar-akhbar tempatan.

Tarikh tutup, alamat dan kelayakkan adalah seperti yang diiklankan. Semoga bersama mendapat manfaat dan selamat maju jaya.

Untuk pencari kerja, sila pastikan anda meneliti tarikh tutup dan keperluan yang diminta oleh syarikat bagi mengelakkan permohonan di tolak.


KENAIKAN TARIF ASTRO | PERMOHONAN TIDAK DILULUSKAN KABINET

Salam dan selamat sejahtera.

Permohonan kenaikan tarif untuk tarif Astro telah ditolak oleh kabinet. Kabinet tidak membenarkan stesen televesiyen berbayar tersebut untuk menaikkan caj dan harga mereka selagi tidak mendapat kebenaran pihak Suruhanjaya dan Komunikasi Multimedia Malaysia(SKMM).

Menurut kabinet, buat masa ini Astro tidak wajar untuk menaikkan caj perkhidmatan mereka. Kenaikan tarif harga Astro hanya akan berlaku jika mendapat kebenaran pihak SKMM dan mengikut lunas undang-undang.

MACAM-MACAM JAK! WANITA SERANG POLIS DENGAN SUSU BADAN!

Stephie Robinette, 30 telah didakwa atas tuduhan kerana menyembur polis dengan susu badan!. Dia juga menghadapi tuduhan berkelakuan tidak senonoh, keganasan rumah tangga, melakukan serangan dan melawan apabila ditangkap.

Ini bermula apabila pihak polis telah menerima satu panggilan tentang satu pertelingkahan rumah tangga. Suami kepada Stephie telah meminta bantuan polis apabila isterinya yang mabuk telah memukulnya dan kemudian mengunci dirinya sendiri di dalam kereta setelah pulang menghadiri satu majlis perkahwinan.

Menurut pegawai polis, Sheriff Walter L. Davis III, apabila pihak polis menghampiri kereta Stephanie, dia telah memarahi dan menengking pihak polis. Dia enggan keluar. Namun, pihak polis terus berusaha untuk memujuknya keluar dari kereta.

Stephie ingkar dan memberitahu pihak polis dia adalah seorang Ibu yang masih menyusukan anak. Sejurus selepas itu, dia mengeluarkan payu dara kanannya dan menyembur pihak polis dengan susu badan.

Beberapa ketika kemudian, Stephie berjaya ditahan.

[sumber : dailychili.com]

p/s : Macam-macam, akal sudah tidak ada apabila Mabuk.