Wednesday, August 24, 2011

KATA-KATA MOTIVASI | MENGENAL SESEORANG

" Mengenal Seseorang dengan lebih baik daripada adab dan Pertanyaannya, bukan Daripada Jawapan-Jawapannya "

Saturday, August 20, 2011

BILA MENEGUR ORANG TUA

Salam dan selamat sejahtera...

Rasanya anda semua pernah dengar tentang kata-kata ini bukan, "Yang tua kita hormati, yang muda kita sayangi", bukan bukan bukan?

Antara contoh menghormati orang tua adalah seperti tidak meninggikan suara kepada mereka, mendahulukan pekerjaan untuk mereka dan tidak menyakitkan hati mereka. Tapi, pernah tidak anda menghadapi situasi terpaksa menegur seseorang yang lebih tua dariapada kita?

Jika Ibu bapa, mungkin kita akan merasa sedikit lebih selesa? Namun, bagaimana pula sekiranya menegur orang teman sekerja yang lebih berusia? atau kata lain lebih tua?

hek eleh , muda lagi nak tegur aku...
fuh! kurang ajar mak bapak tak ajarlah nie, nak tegur orang tua...

Wednesday, August 17, 2011

KATA-KATA MOTIVASI | ERTI SAHABAT

"Orang yang Paling Jauh bermusafir adalah mereka yang sedang mencari Sahabat yang disukainya"

Saidini Ali bin Ali Talib

Tuesday, August 16, 2011

GOLDEN CHURN SAH TIDAK HALAL (JAKIM) | SEKIAN LAMANYA?

Salam dan selamat sejahtera

Isu Mentega Golden Churn Pure Creamery Butter yang tidak halal, telah pun disahkan oleh JAKIM.

Isu tidak halal mentega golden churn telah pun timbul apabila Jabatan Agama Islam Sarawak pada 19 Julai, menemui Asid Deoksiribonukleik (DNA) babi di dalam produk mentega golden churn dan telah di sahkan oleh JKM.

Perbincangan pihak JAKIM, Kementerian Perdagangan dalam Negeri, koperasi dan kepenggunaan, Jabatan Agama Islam Sarawak, Jabatan Agama Islam Johor, Jabatan Kimia Malaysia, Bahagian keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan memutuskan produk keluaran syarikat ballantyne Food PTY, New Zealand tidak halal.

Monday, August 15, 2011

KEPUTUSAN MAN UTD VS WEST BROM | 14 OGOS 2011

Musim Baru Barclay Premier League sudah pun bermula sebalik kejadian rusuhan yang berlaku di England.

Berikut adalah keputusan perlawanan BPL pada 14 Ogos 2011, perlawanan pembukaan manchester united menentang West Brom Albion di tempat lawan.

West Brom vs Man United [ 1 - 2 ]


Penjaring gol perlawanan Manchester United dan West Brom Albion




Manchester United

Rooney [ minit 13]
Andy Reid [ Own Gol, minit 81]

West Brom Albion

Shane Long [ Minit 37]


Keputusan perlawanan lain BPL

Stoke vs Chelsea [ 0 -0 ]
Newcastle United vs Arsenal [0-0]
Wigan vs Norwich [1-1]
QPR vs Bolton [0-4]
Liverpool vs Sunderland [1-1]
Fulham vs Aston Villa [0-0]
Blackburn vs Wolverhamptom [1-2]

Wednesday, August 10, 2011

KATA-KATA MOTIVASI | POHON BUAH

"Jadilah seperti Pohon Kayu yang lebat Buahnya. Dilempar dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan Buah"

Saidina Abu Bakar As-Siddiq

Monday, August 8, 2011

BONUS UNTUK KAKITANGAN AWAM | BONUS RAYA 2011!

Salam dan Selamat Sejahtera

Kerajaan Hari ini telah mengumumkan untuk memberikan bonus kepada kakitangan awam. Bayaran bonus kakitangan awam adalah sebanyak setengah bulan gaji dan RM500 minimum untuk bulan ini.

Untuk pesara kerajaan, kerajaan juga bersetuju untuk memberikan bonus RM500 kepada pesara kerajaan.

Bayaran bonus kepada kakitangan kerajaan akan dilakukan pada pertengahan bulan ini, bulan Ogos 2011.

Menurut Perdana Menteri, Bonus untuk kakitangan awam 2011 dan pesara ini, adalah untuk menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat kerajaan dalam memudahkan dan menjayakan perlaksanaan progrm trasnformasi negara.

Bonus ini juga diharapkan dapat meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan disamping membantu dalam persiapan menyambut perayaan Aidilfitri.

[sumber : Utusan Malaysia]

p/s : Bonus "raya" untuk kakitangan kerajaan seluruh Malaysia. :P

(VIDEO GOL)KEPUTUSAN PERLAWANAN MAN UTD VS MAN CITY | PIALA KOMUNITI

Keputusan perlawanan antara Manchester United (Man Utd) vs Manchester City (Man City) berkesudahan dengan 3-2, dalam Piala Komuniti yang dilangsungkan pada 8 Ogos 2011, untuk pembukaan liga perdana english musim 2011/2012 di Stadium Wembley.

Dalam perlawanan Man utd vs Man city, piala komuniti 2011, The Red Devils telah dikejutkan dengan gol awal daripada tandukan pemain pertahanan Man City, J. Lescott bermula daripada hantaran David Silva.

Selang 7 minit kemudian, Sekali lagi, Man Utd dikejutkan dengan gol dari jarak jauh dengan rembatan kencang E. Dzeko yang menewaskan penjaga gol baru dan berprofile tinggi, David De Gea.

Sunday, August 7, 2011

KHASIAT KURMA

Khasiat Kurma? Apakah memakan kurma dikalangan kita hanya akan berlaku apabila menjelangnya ramadan sahaja. Seolah-olah satu buah kurma sangat sinonim kepada tibanya ramadan. Terlihatlah kita akan ada bungkusan yang menjual buah tersebut sama ada dibazaar ramadan mahupun di pasar raya.

Kurma | Gambar : Google
Dalam resepi masakan, resepi masakan kurma juga amat popular. Mungkin kerana rasa manis dan rasa yang sesuai dalam penyediaan rasa masakan tersebut.

Pernah kita terfikir kenapa kita memakan kurma pada bulan ramadan? Namun, apakah khasiat kurma yang diberikan kepada tubuh badan?

Saturday, August 6, 2011

CABARAN KERJA DI BULAN RAMADAN | SEBUAH PEPERANGAN

Pejam, Celik, Pejam, Celik...sudah beberapa hari kita berada dalam bulan Ramadan Al-Mubarak. Bulan penuh kerahmatan dan Kemuliaan. Syukur kerana kita sekali lagi diketemukan dengan keberkatan bulan Mulia Ini.


Sememangnya cabaran berkerja tidak akan pernah putus. Apatah lagi, berkerja dalam bulan ramadan. Kadang-kadang rasa menjadi seperti lain macam. Pening, penat, loya dan seperti sahaja hendak pitam. Itulah ragam bulan puasa. Ada juga yang tinggi paras kemarahannya. Pantang ditegur, pasti melenting.

Friday, August 5, 2011

KEPUTUSAN UNDIAN PIALA MALAYSIA 2011/2012


Piala Malaysia (Google)


Keputusan undian Piala Malaysia 2011/2012 telah pun didapati dalam undian yang telah dijalankan pada 5 Ogos 2011.

Dalam undian Piala Malaysia tersebut, 16 pasukan terpilih diletakkan dalam 4 buah kumpulan. Keputusan undian pasukan yang bertanding dalam merebut Piala Malaysia kali ini, untuk 4 buah kumpulan tersebut adalah;


Kumpulan A

Kedah
Perak
Sabah
Johor

Kumpulan B

Terengganu
PKNS
Negeri Sembilan
Sime Darby

Kumpulan C

Kelantan
Johor FC
Felda FC
Sarawak

Kumpulan D

Selangor
T-Team
Kuala Lumpur
PDRM

p/s : Sarawak telah diletakkan bersama pasukan Kelantan dalam kejohanan Piala Malaysia kali ini. Terbaik! :)

Wednesday, August 3, 2011

APA ITU SEO? KENAPA SEO? BAGAIMANA SEO? APA TIPS NYA?

Salam dan Selamat Sejahtera.

Apa itu SEO? Itulah antara soalan yang pernah juga dulu bermain dikepala. Namun, apa yang mendorong kepada berkenalannya saya dengan SEO apabila mula aktif dalam menjalankan aktiviti blogwalking antara satu blog ke satu blog yang lain.

Semestinya dari satu blog ke satu blog lain, mempunyai kelainnan masing-masing. Tapi, apa yang mengambil perhatian pada masa itu ialah pelawat atau traffik blog.

Search Enjin Optimizer | Gambar : Google

Terdapat blog yang sunyi sepi, terdapat juga blog yang boleh tahan ramai pelawatnya dan yang mencuri pandangan mata apabila dalam satu-satu masa terdapat berpuluh-pulah malahan beratus-ratus pelawat, sesak dalam satu laman blog. Setelah diperhatikan, rupa-rupanya ialah penangan SEO kepada laman tersebut. Hey, apa itu SEO?


KATA-KATA MOTIVASI | MERAIH ILMU

"Raihlah Ilmu, dan Untuk Meraih Ilmu Belajarlah untuk Tenang dan Sabar"

Saidina Umar Al-Khattab

Tuesday, August 2, 2011

INI BUKAN PERUT LAPAR! INI HATI LAPAR! KATA RAKAN BUKAN MUSLIMKU

Bazaar Ramadhan, seperti biasa akan muncullah bazaar di seluruh Malaysia. Mungkin di seluruh dunia agaknya. Sama sahaja ditempat Ito.

Jadi bermulalah Operasi menjelajah Bazaar Ramadhan yang wow! Sudah Namanya bazaar mestilah satu yang besar dan grand. Kuih-Muih, lauk-pauk, dan macam-macamlah lagi yang ada.

Dari mata, tengok-tengok kuih muih, lauk-lauk, orang orang, opsss...puasa....
Dari hidung yang tercium pelbagai bau wangi yang mencabar minda dan perasaan untuk terus menerus membuka wallet yang duitnya ada ......hahaha...sendiri kiralah :)

Terus menjerumuskan diri dalam keadaan panorama sesak sebuah bazaar ramadhan. Tapi, apa yang baiknya kali ini, pergi ke bazaar bersama seorang insan bukan muslim. Rakan sekerja yang teringin bersama melihat bazaar tadi.

KERJA KOSONG (VACANCY) DI SARAWAK (OGOS 2011) | KUCHING | SIBU | BINTULU | MIRI

Salam dan Selamat Sejahtera

Disini penulis ingin menyenaraikan kerja-kerja atau jawatan kosong yang terdapat di Sarawak bagi bulan Ogos 2011. Kerja Kosong tersebut merangkumi setiap bahagian atau daerah di Sarawak seperti Kuching, Sibu, Miri, Bintulu, Limbang dan mungkin ditempat-tempat lain.

Kerja atau Jawatan Kosong di Sarawak tersebut adalah seperti yang diiklankan di dalam akhbar-akbar tempatan.

Tarikh tutup, tempat kerja, alamat pengiklan, jenis jawatan, alamat email syarikat, keperluan adalah sama seperti yang diiklankan di dalam akhbar.

Untuk para pencari kerja, sila pastikan anda meneliti tarikh tutup, keperluan syarikat, alamat dengan betul, jawatan yang betul untuk melakukan permohonan ke atas mana-mana syarikat seperti yang telah ditulis.

Tujuan penulis adalah untuk memudahkan para pencari untuk mencapai carian yang telah anda lakukan di laman web. Kerja kosong disini akan dikemas kini dari masa ke semasa untuk memberikan kerja-kerja kosong baru yang disiarkan seperti dalam akhbar tempatan.

Selamat berjaya dalam mencari kerjaya anda. Semoga ianya dapat membantu dan ianya memberi manfaat bersama.

Ingin mendapat sedikit tips temuduga kerja? Klik Sini


KERJA KOSONG (VACANCIES) DI SARAWAK | OGOS 2011

Monday, August 1, 2011

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK 2011

Salam dan Selamat Sejahtera Semua.

Semalam rakyat Malaysia telah pun mendengar sendiri pengumuman dan pengisytiharan tarikh mula puasa Ramadhan 2011 yang telah disampaikan oleh penyimpan Mohor-mohor besar Diraja.

Semalam juga pastinya, Masjid, surau atau dimana sahaja telah dimeriahkan oleh semua Umat Islam lelaki, perempuan, muda, tua bagi menunaikan sembahyang sunat tarawikh yang mempunyai kelebihannya sendiri di setiap malam.

Dalam Bulan ini juga, segala bagai amalan baik akan memdapat pembalasan yang berlipat kali ganda pahala. Bulan Ramadhan bulan kerahmatan dan bulan keampunan.

Antara satu lagi kelebihan bulan Ramadan adalah, datangnya satu malam yang dinamakan "Malam Lailatul Qadar". Malam yang mempunyai kelebihannya sendiri. Malam yang lebih baik dari seribu bulan. Malam turunnya Al-Quran, kitab panduan umat Islam. Malam turunya angkatan Malaikat yang besar, memberikan taufik dan Hidayah kepada umat islam yang berpuasa dengan Ikhlas.

Kenapa Malam ini tidak dinyatakan hari sebenar datangnya? Kerana, kita diseru untuk menghidupkan semua malam di malam Ramadhan dan berusaha sebaiknya mencari malam Lailatul Qadar.

Sungguh banyak kebaikkan Ramadhan sepertinya kita menemui lubuk harta yang banyak dan ianya percuma.

Jadi dengan kesempatan Ini, Ito mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menyambut Ramadan Al-Mubarak untuk Seluruh umat Islam Di Seluruh Dunia. Semoga bersama mendapat keberkatan daripadanya.

Nota : Terdengar Tazkirah ringkas daripada imam semalam;

"Antara orang yang tidak beruntung dan celaka ialah orang yang tidak mendapat keampunan di Bulan Ramadan. Sedangkan Bulan Itu, adalah bulan keampunan dan bulan penuh berkat.

Sedangkan bulan lain mereka tidak mampu untuk mendapat keampunan Allah swt, tapi masih juga dalam bulan Ramadhan juga tidak mampu untuk mendapat keampunan. Sedangkan bulan itu adalah bulan terbaik dan segala amal dilipat gandakan. Terbuka pintu keampunan dan segala macam rahmat.

Jadi Bulan apakah lagi yang mereka tunggu sehingga mereka meminta keampunan Allah swt?"

Ringkas dari Ito : FIKIRKAN :)


Dapatkan jadual Imsak dan Berbuka Tempat anda, klik pautan



p/s : Tukang Karut, Mr Jepun, Cik Lana dan Saudari Sal Ijou ! dan Blogger lain juga, Selamat Berpuasa! [warna berdasarkan warna background masing2 :P ]